Σιτάρι

Το σιτάρι, στάρι ή σίτος ένα από τα σπουδαιότερα σιτηρά,  καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο. Είναι το δεύτερο παγκοσμίως σε συγκομιδή δημητριακό, μετά τον καλαμπόκι (αραβόσιτο), με τρίτο το ρύζι. Ο καρπός του σίτου είναι μια βασική τροφή, που χρησιμοποιείται στην παρασκευή αλευριού, ζωοτροφών και ως πρώτη ύλη στην παρασκευή αλκοολούχων ποτών και καυσίμων. Ο φλοιός του μπορεί να αποσπαστεί από τον καρπό και να αλεστεί, δίνοντας το λεγόμενο πίτουρο.
Υπάρχουν δύο είδη σιταριού: το μαλακό και το σκληρό. Από το μαλακό σιτάρι προέρχονται τα αλεύρια και από το σκληρό τα σιμιγδάλια.

Τα ανωτέρω προϊόντα διατίθενται χύδην, σε συσκευασίες Big Bag 1.000 κιλών, και σάκοι πολυπροπυλενίου των 40 και 50 κιλών.

Σκληρό σιτάρι

Η συντριπτική πλειονότητα ζυμαρικών φτιάχνεται με σιμιγδάλι. Το σιμιγδάλι προέρχεται αποκλειστικά από σκληρό σιτάρι, ο κόκκος του οποίου έχει υαλώδη μορφή. Αντίθετα το μαλακό σιτάρι, από το οποίο παράγεται αλεύρι, έχει κόκκο με αλευρώδη μορφή και γι αυτό είναι ακατάλληλο για την παρασκευή ζυμαρικών. Όσο πιο σκληρό είναι το σιτάρι από το οποίο προέρχεται το σιμιγδάλι, τόσο καλύτερο ποιοτικά είναι το ζυμαρικό.

Μαλακό σιτάρι

Το μαλακό σιτάρι είναι η συνηθέστερη και πλέον καλλιεργούμενη ποικιλία σιταριού στον κόσμο. Το αλεύρι του χρησιμοποιείται για την παραγωγή ψωμιού. Κατά τη διαδικασία της άλεσης του μαλακού σιταριού, το «τράβηγμα», όπως λέγεται στη γλώσσα των μυλεργατών, είναι τέτοιο ώστε να περνάει περισσότερο ή λιγότερο πίτουρο. Ανάλογα με το βαθμό παρουσίας πίτουρου στο τελικό προϊόν, τα αλεύρια διακρίνονται σε διαφορετικούς τύπους. Το αλεύρι ολικής αλέσεως καθώς και τα αλεύρια από άλλα δημητριακά περιέχουν λιγότερη γλουτένη, με αποτέλεσμα να παίρνουμε ψωμί πιο βαρύ, που δεν φουσκώνει πολύ. Γι’ αυτό συνήθως οι συνταγές έχουν ένα μείγμα από αλεύρια στα οποία σχεδόν πάντα περιλαμβάνεται σιτάλευρο, ώστε να αυξηθεί η ποσότητα γλουτένης.

Ζωοτροφικό Σιτάρι

Το σιτάρι, στάρι ή σίτος ένα από τα σπουδαιότερα σιτηρά,  καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο. Είναι το δεύτερο παγκοσμίως σε συγκομιδή δημητριακό, μετά τον καλαμπόκι (αραβόσιτο), με τρίτο το ρύζι.   Είναι δημοφιλής μεταξύ των γεωργών ως τροφή για τα ζώα τους. Είναι εξαιρετικά εύπεπτο και καλή πηγή φωσφόρου.
Ο φλοιός του μπορεί να αποσπαστεί από τον καρπό και να αλεστεί, δίνοντας το λεγόμενο πίτουρο,
που και αυτό είναι πολύ καλή τροφή για τα ζώα.